“Is braille markering op medicijndoosjes echt nodig?”
Jaren terug vroeg ik me nog wel eens af hoe nuttig het zou zijn om braille toe te voegen aan medicijndoosjes. Want aan de verpakking en de vorm van de tabletten of strips kon ik tenslotte ook herkennen welk medicijn het was.
Inmiddels ben ik gefrustreerd als ik een doosje in handen krijg waar geen informatie in braille opstaat. Jaren terug bevatte mijn mandje met medicijnen een handje vol doosjes. Ondertussen is het bijna een la vol. Gelukkig is niet alles voor mij en nemen mijn dozen met oogdruppels veel ruimte in beslag.
Ik herinner me een periode waarin ik veel van oogdruppels wisselde. Alle flesjes en pipetten leken op elkaar. Door het braille op de dozen wist ik wat ik moest nemen en welke druppels terug konden naar de apotheek omdat ze niet voor mij bleken te werken. Hoewel ik een goed geheugen heb, hielpen de markeringen in braille me ook de juiste herhaalrecepten te bestellen. In plaats van lang in de wacht te zitten om de recepten bij de assistent te bestellen, kon ik nu de automatische herhaallijn inspreken.
Toch ben ik thuis het meest blij door het braille op doosjes die je gewoon bij de drogist kan kopen. Met twee kinderen in huis zijn griepjes en virussen geen uitzondering. En met verschillende leeftijden zorgt dat voor zetpillen in alle sterkten in huis. En ja, een tablet van 120 mg en van 1000 mg zijn prima uit elkaar te houden. Alleen is het ’s nachts toch echt fijner wanneer je niet eerst alle doosjes hoeft open te maken. Daarbij ben ik er bij de jongste graag heel zeker van dat ik de juiste dosering geef. Bijkomend voordeel is dat ik ’s nachts niet het licht hoef aan te doen om het juiste doosje te pakken.
Voordelen van braille op medicijndoosjes:
* Zelfstandig medicatie kunnen nemen
* Gelijkende tabletten met een andere dosering kunnen onderscheiden
* Zelfstandig en in minder tijd herhaalrecepten bestellen
Martine
Martine Baadenhuijsen (1982) studeerde communicatie- en informatiewetenschappen en volgde een opleiding tot mediator. Ze specialiseerde zich in communicatie en samenwerking rondom mensen met een beperking. Vanuit haar onderneming MB3 ondersteunt ze mensen met een beperking en hun sociale omgeving. Met All inclusive at work helpt ze organisaties bij het succesvol inzetten van arbeidsbeperkten.